Lastentaikuri Paspartuu, osaatko taikoa kanin hatusta?


Lastentaikuri Paspartuu on ehkä maailman mahtavin taikuri. Mitä vastaa hahmoa esittävä Pasi Hyvärinen kysymyksiin, joita yleisö – lapset ja aikuiset
ovat keikoilla esittäneet.

Miksi tykkäät esiintyä juuri lapsille? Tykkään erityisesti
siitä, miten avoimesti lapset reagoivat ja nauttivat hetkestä. Koen, että lapsille esiintyminen on siinä mielessä haastavampaa kuin aikuisille esiintyminen, koska lapset ilmaisevat välittömästi, jos esitys on kakkaa. Toisaalta kaikkien reaktioiden pohjalta on myös helpompi miettiä ohjelmia suunnitellessa, että mikä toimii ja mikä ei.

Miten lastentaikuus eroaa tavallisesta taikuudesta? Lapsille esiintyessä pääpaino on matkassa. Lapset tykkäävät siitä, mitä tempun keskellä tapahtuu, eli heitä kiinnostaa enemmän tekeminen ja osallistuminen, loppuhuipennus ei niinkään. Mitä enemmän osallistamista, sen parempi show lasten mielestä. Tietenkin on heitäkin, jotka haluavat pelkästään seurata ohjelmaa. Tästä syystä
tykkään miettiä tarkasti myös visuaalisuutta ja äänimaailmaa.

Missä asut? Asun Taikakartanossa, joka sijaitsee tällä hetkellä
Lempäälässä.

Osaatko taikoa kanin hatusta? Kyllä, totta kai osaan.

Onko sinulla omia kaneja? Ei ole. Jos Paspartuulta kysytään, niin kyllä.

Miksi taikuri käyttää taikasauvaa? Taikasauvalla pystyy ohjaamaan
taikavoimia. Taikurin tunnistaa taikasauvasta, se on vähän kuin maalarille pensseli.

Voiko lapsikin opetella taikomaan oikeasti? Voi totta kai. Kovalla työllä ja harjoittelulla voi oppia ihan mitä vain.

Mikä on taikurina olemisessa parasta? Taikuri pääsee kurkistamaan
asioitten taakse. Taikurilla on jalka kahden maailman välissä – normaalin ja taikamaailman.

Entä mikä on esiintymisessä parasta? Parasta on luominen. Esityksen, tempun ja taikuuden luominen, ja sen esittäminen. Hahmoni on elossa, kun se on lavalla, ja minusta on hienoa nähdä, miten hahmo käyttäytyy, kun se on muiden ihmisten kanssa. Tuntuu vähän niin kuin olisi virtuaalilasit päässä, kun on hahmon sisällä.

Jännittääkö esiintyminen sinua? Joka kerta vähäsen. Lapsille esiintyessä ei niin paljoa.

Osaatko laulaa? Vähän.

Miksi sinulla on niin iso hattu? Koska pienempi ei mahdu päähäni, se suojaa sateelta ja eväät mahtuvat mukaan. Myös haisunäädälle ja taikuudelle on tilaa. Hattu oli joskus sopiva, mutta kasvoin pienemmäksi.


Jos olisitkin joku sarjakuvahahmo, kuka olisit? Olisin Batman. Paspartuu olisi My Little Pony Trixie.

Millainen olisi paras taikatemppu ikinä? Esiintyjän näkökulmasta koen, että oikeasti taikuudella tapahtuva asia ei välttämättä ole viihdyttävä, eikä siihen liity tarinaa. Sen sijaan sellainen, missä saan avustajan tekemään jotain yliluonnollista ja saan katsojat uskomaan, että hän on saanut hetkellisesti yliluonnollisia voimia… Se on paljon mielenkiintoisempaa, kuin se, että minulla olisi yliluonnollisia voimia.

Onko lempivärisi keltainen? Pidän keltaisesta kyllä.

Mikä on pahinta, mitä kesken esiintymisen voisi tapahtua? Selviän kyllä sähkökatkoksista ja pystyn improvisoimaan, jos vaikka väline hajoaa. Pahinta olisi, jos lapsi loukkaantuisi fyysisesti, tippuisi vaikka lavalta. Pyrin itse olemaan tosi tarkka ja huolehtimaan, että avustajan lavalle tuleminen ja sieltä poistuminen onnistuu turvallisesti.

Olet esittänyt Paspartuuta pian viisi vuotta. Miten hahmosi on kehittynyt? No ihan hirveästi! Esitykset ovat selkeärakenteisempia, kaikki turha on karsiutunut pois, tahti on rauhoittunut, maneerit ovat karsiutuneet, hahmon puhe ja käyttäytyminen ovat vakiintuneet, ja vakiovitsit löytyneet. Olen aktiivisesti opiskellut lastentaikuutta ja sen lisäksi oppinut valtavasti lapsilta. Uusia temppuja syntyy koko ajan!

Mikä tekee synttäriesiintymisistäsi niin tykättyjä? Varmasti se, että
esityksistä nauttivat sekä lapset, että vanhemmat, eli koko synttäreillä oleva porukka yhdessä. Kaikilla on kivaa esityksen aikana ja pitkään sen jälkeenkin!

Miten lapset pysyvät niin rauhallisina esityksesi ajan? Jos esitys
kiinnostaa lapsia, niin he jaksavat seurata sitä.

Mitkä ovat tärkeimmät arvosi työssä? Vastuuntuntoisuus: haluan olla aina ajoissa, sekä teen parhaalla mahdollisella panoksella sen minkä olen luvannut – ja vähän päälle. Laatu: toivon, että intohimoni taikuuden tekemiseen näkyy laadukkaina ja viihdyttävinä esityksinä. Kehitän ohjelmistoani, osaamistani ja esiintymistäni jatkuvasti, kuuntelen asiakkaita, ja haluan auttaa tuottamaan yleisölle unohtumattomia tapahtumakokemuksia – oli kyse sitten kotijuhlista, tai suurista kauppakeskuksista. Aitous: en suorita esitystä, vaan leikin lasten kanssa ja pyrin siihen, että kaikilla olisi kivaa taikamaailmassa.